Fotohut Utrechtse Heuvelrug

Vanaf de nazomer  van 2022 ben ik keihard bezig geweest om een fotohut te realiseren op landgoed de Tangh bij Rhenen.  De fotohut ligt op een prachtige locatie in het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, tussen uitgestrekte loofbossen nabij weilanden en parklandschap. De hut is de ideale plek voor een dagje natuurbeleving of fotografie. Er zijn allerlei soorten bosvogels en zoogdieren te zien. Eerder heb ik op dezelfde plek al een hutje gehad, dus ik heb al enige ervaring met de vogels die de hut kunnen bezoeken. 

Je huurt de hut voor de onderstaande prijzen per dag. Dus niet een tarief per persoon.

Maand: Prijs
1 maart tot 31 augustus € 45; veel vogels, veel soorten
1 september tot 31 oktober € 35; weinig vogels, weinig soorten
1 november tot 29 februari van € 45; nu voor €35, gemiddeld aantal vogels, maar kans op leuk soorten

Als u het initiatief neemt om af te zeggen, probeer dan een vervanger te regelen. Bij code geel/rood plannen we een nieuwe datum in. 

Voor meer foto's vanuit de fotohut: Galerij

Wat wij u te bieden hebben:

  • Vijver van 2x4 meter met eilandje, takken, stronken, stenen en mooie spiegelbeelden.
  • Hut van 2x3,5, je kan gewoon rechtop staan in de hut.
  • Vanuit de hut zitten de vogels vooral op 1 tot 5 meter afstand, fotograferen werkt het beste met een lens tussen 200 en 600 millimeter.
  • 4 bureaustoelen en fotografiegaten. Er is dus plek voor 4 fotografen!
  • Er wordt gefotografeerd m.b.v. een camouflagenetje, dus geen spiegelglas i.v.m. lichtverlies.
  • Er zijn rijstzakken aanwezig, een statief met grondplaatje is soms mogelijk maar lang niet altijd. Dit is een kwestie van uitproberen.
  • Er is (nog) geen elektriciteit of stromend water.
  • Let op, de hut is niet elke dag te huur. Kijk hieronder voor de beschikbaarheid!

Stuur mij een berichtje en koop een cadeaubon:

Om te weten welke vogelsoorten op dit moment aanwezig zijn, kijk op het Instagram-account van de hut:

Hoe laat kan ik de hut in?

Er kan vanaf 6 uur/half 7 afgesproken worden voor een bezoek aan de hut. Heel erg vroeg afspreken heeft meestal niet zoveel meer voordeel. Vogels zijn er toch meestal pas om een uur of half 9. Probeer wel op tijd te zijn. Als je om half twaalf pas kunt komen, heeft het niet zoveel zin meer.

Kijk voor de tijden van de zonsopkomst: https://cdn.knmi.nl/system/ckeditor/attachment_files/data/000/000/219/original/tijden_van_zonopkomst_en_-ondergang_2023.pdf

 

Waar moet ik zijn?

De exacte loactie van de hut blijft geheim. Als u de hut boekt, stuur ik u het adres van de parkeerplek. Vanaf de parkeerplek is het nog 5-10 minuten lopen. Ik ben daar op de afgesproken plek aanwezig, en loop met u mee naar de hut. Ik doe de hut voor u van het slot. Aan het einde van de dag doe ik de deur weer op het slot. 

Hoeveel personen passen er in de hut?

Er is plek voor 4 personen. U zit dan ruim genoeg. Een kind past er altijd nog wel bij.

Welke vogelsoorten kan ik verwachten?

Er komen allerlei bosvogels zoals: merel, roodborst, boomklever, boomkruiper, (vuur)goudhaantje, bonte vliegenvanger, heggenmus, winterkoning, gaai, ekster, appelvink. Maar ook allerlei soorten mezen zoals staartmees, glanskop, zwarte mees, koolmees, pimpelmees. Andere soorten: Grote lijster, koperwiek, zanglijster, sijs, barmsijs, putter, groenling, keep, tjiftjaf, zwartkop, gekraagde roodstaart, witte kwikstaart. Ik heb alle Nederlandse spechtensoorten al in de buurt van de hut gezien! Verder: ree, en eekhoorn, sperwer, buizerd en boommarter. De dassen zijn helaas in het voorjaar van 2023 doodgereden, maar de burcht kan ieder moment weer opnieuw bewoont worden. Bij de vorige hut op ongeveer dezelfde locatie heb ik tot 40 soorten langs zien komen!

Mag de 'setting' aangepast worden?

Natuurlijk mag de setting aangepast worden, neem vooral zelf ook takken, stronken en stammetjes mee! Ik laat de setting bewust wat kaal, maar er zijn altijd genoeg takken aanwezig. 

Hoe werkt het met voer?

Er wordt het hele jaar gevoerd op de plek, zodat er altijd vogels aanwezig zijn. Neem gerust zelf voer mee, maar laat het even aan mij zien, zodat ik weet wat er gevoerd wordt. Levende meelwormen voer ik zelf niet, maar de vogels zijn er tuk op, dus zelf meenemen is aan te raden.

Kijk hieronder wanneer de hut te boeken is:

Groen=beschikbaar 

Rood=vol

Hut agenda 2024:

hut agenda 2024
Excel – 17,0 KB 3 downloads